utorak, 16. veljače 2010.

FRANJO POKOS -- Bezglutenska ishrana

KUKURUZ

Za kukuruz (Zea mays) se kaže da je „zlatno zrno”, lako svarljiv i hranljiv sa biološki vrednim sastojcima. Odličan je izvor gradivnih materija. Jela od kukuruza su ukusna i zdrava u skoro svim oblicima i kombinacijama. 100 g ima 380 kalorija, a kukuruzno brašno 368 kalorija. Dobar je izvor skroba, biljnih proteina, složenih šećera i folata. Sadrži: 12,7% vode, 10% proteina, 73% ugljenih hidrata, 4,3% masti, 1,3% mineralnih materija i 2,3% celuloze.

Zrno kukuruza ima najveću klicu koja sadrži najveći deo masti i šećera. Od nje se proizvodi ulje visokog kvaliteta, bogato je vitaminom A, C i E (vitamin plodnosti), nezasićenim masnim kiselinama – linolnom i linolenskom, fitosterinima i fitohormonima. Ulje se preporučuje kao lek kod progresivne staračke ateroskleroze (smanjuje nivo holesterola). Dovoljno je da se svakodnevno koristi 20 g ulja kao dodatak redovnoj ishrani kroz nekoliko meseci.

Najvažnije sorte kukuruza (Zea mays) su:
- Zuban (Z.m. indentata) – važnije sorte su rumski, šidski, vukovarsk i dr.;
- Tvrdunac (Z.m. indurata) – važnije sorte su osmak žuti, banatski žuti, beli osmak i dr.);
- Šećerac (Z.m. saccharata);
- Kokičar (Z.m. everta) i
- Meki škrobnati (Z.m. amylacea).

Za ljudsku ishranu se koristi kukuruz tvrdunac, šećerac i kokičar, a meki za ishranu stoke.

Kukuruz tvrdunac (Zea mays indurata) - hranljiva, energetska i biološka vrednost slična je ostalim žitaricama. 100 g kukuruza sadrži oko 380 kalorija. Najznačajnija vrsta kukuruza za ishranu ljudi je tvrdunac, koji može biti žute, bele pa čak i crne boje. Ova vrsta kukuruza sadrži više proteina u odnosu na druge vrste kukuruza. Poznat je po bogatom sadržaju ugljenih hidrata 73% (posebno skroba), proteina (bez glutena) 10% (nešto niže biološke vrednosti) i masti 4,3% koji su odličan energetski materijal, kao i 2,3% celuloze. Sadrži 1,3% mineralnih materija (najviše fosfora, kalijuma i magnezijuma, gvožđa u tragovima) i vitamine: E, karotin (provitamina A), vitamine grupe B i drugih sastojaka. Žuti kukuruz ima više vitamina A nego beli. Iz skroba se dobija grožđani šećer odličnog kvaliteta. Mlevenjem kukuruza dobijaju se različiti mlinski proizvodi: finim mlevenjem dobije se brašno (belo ili žuto), grubim mlevenjem kukuruzni griz, palenta ili prekrupa. Posebnom preradom dobijaju se kukuruzne pahuljice (korn­fleks). Jela od kukuruza su ukusna, zdrava i lako svarljiva. Podseća na povrće, hranljiv je za srce i krvni sistem, pomaže zdravlju zuba. Ova vrsta kuruza preporučuje se u kombinaciji sa mahunastim povrćem, mlekom ili sa premazom maslaca od kikirikija. Daje mnogo energije. Najukusniji je mlad, kuvan ili pečen na žaru. Kukuruz oskudeva u dvema aminokiselinama, lizinu i triptofanu, pa ga treba (da bi proteini bili kompletni) kombinovati sa mahunarkama.
Lekovita svojstva: pospešuje apetit, poboljšava seksualne slabosti, lučenje žuči, snižava šećer u krvi, sprečava formiranje kamena u bešici, otklanja smetnje u mokrenju, smanjuje rizik od raka dojke i prostate, koristi kod srčanih oboljenja. Ulje od kukuruznih klica snižava nivo holesterola u krvi. Tokom termičke obrade (kuvanja) aktiviraju se antioksidativni molekuli i na taj način štite organizam od raka. Dok se kukuruz kuva (ili peče) oslobađa se ferulička kiselina kojoj se pripisuju antikancerogene osobine. Ovo antioksidativno delovanje raste proporcionalno vremenu obrade.
Kontraindikacije kukuruza: kod nekih osetljivih osoba dovodi do odložene alergije koja se ispoljava hroničnim umorom, depresijom, psihičkom napetosti, artritisom…

Kukuruz šećerac (Zea mays saccharata) - pripada posebnoj podvrsti kukuruza koju karaktereše veliki sadržaj šećera. Po hranljivoj vrednosti sličan je ostalim žitaricama. 100 g jestivog dela ima 81 kaloriju. Kukuruz šećerac sadrži: proteine (2,89%), šećera (glukoze 1,02%), skroba (15,12%), celuloze (0,49%), mineralne soli (kalcijum, fosfor, gvožđe, kalijum, malo cinka i bakra), vitamine (A, B1, B2, B6, PP, D i E). Posebno je bogat jednostavnim šećerima. Utvrđeno je da kukuruz ima skoro dva puta veće antioksidantno dejstvo od jabuke. Nakon berbe stajanjem brzo gubi na kvaliteti. Koristi se u svežem i konzervisanom stanju kao kuvano zrno ili kuvani klip u mlečno voštanoj zrelosti. Upotrebljava se na isti način kao žitarice ili povrće za kuvanje i pečenje, za supe, varivo ili salate, deserte i kao samostalno jelo. Za kuvanje je najbolji svež kada se na klipovima svila osuši. Spoljašnje listove otkinuti i tako neoljušten u klipu kuvati u malo osoljene vode. Za decu je poslastica, za mlade izvor snage, za starije održavanje linije a za vegetarijance bolje hrane nema. Deluje umirujuće, hladi, donosi vlažnost.

RECEPTURE

PRILOZI

Priprema osnovnog kukuruznog testa

To je tradicionalno testo meksičkih i indijanskih jela koje se pravi od suvih zrna kukuruza tvrdunca koja služi za pripremu raznih vrsta kukuruznog hleba, peciva, tortilja i drugo.

Potrebno: (za 1 kg testa)
6 šolja suvih zrna kukuruza tvrdunca
1 šolja prosejanog drvenog pepela
9 šolja vode
so (za testo)

Priprema:
Pepeo staviti u muslinsku kesicu i zajedno sa kukuruznim zrnima staviti u pretis lonac, preliti vodom i zatvoriti. Kuvati 20 minuta, vodu procediti, dobro oprati zrna kukuruza u nekoliko toplih voda da se otkloni i najmanji ostatak pepela. Kukuruzna zrna staviti u hladnu vodu i mešati da se skinu opne i isplivaju na površinu vode.
Ako se opna ne skida, postupak ponoviti na opisani način i kuvati još 20 minuta. Procediti vodu, dobro isprati zrna od ostatka pepela i odstraniti opne. Posle ispiranja, čista zrna ponovo staviti u pretis lonac, preliti hladnom vodom i kuvati 50­-60 minuta. Izvaditi ga iz vode i potpuno ohladiti, samleti u blenderu (ili ispasirati). Mesiti rukama 10-­15 minuta, uz dodatak vode od kuvanja i posoliti. Kukuruzno testo upotrebiti za recepte u kojima se koristi osnovno kukuruzno testo. Testo može stajati u hladnjaku do 7 dana. Ako se ukiseli može se upotrebiti za pravljenje uštipaka, ali ako se pojave ružičaste ili crvene tačkice ili pegice, testo treba baciti jer je pokvareno.

Tanki bezkvasni kukuruzni hleb

Potrebno:
1 kg kukuruznog brašna
mlake vode po potrebi
malo soli

Priprema:
Zamesiti testo od kukuruznog brašna, malo soli i postepeno dolivati mlaku vodu, toliko gusto da se testo može oblikovati u veću loptu. Testo staviti u zamašćenu tepsiju i pritisnuti da se dobije debljina oko 8 mm. Peći na jakoj temperaturi da korica bude zlatnomrka. Pečeni hleb izvaditi, pokriti ga platnenim salvetom i ohladiti. Služi se topao za razna jela ili premazan kajmakom ili kiselom pavlakom, majonezom, prekriven kriškama tvrdog sira, uz kiseli kupus na razne načine ili preliven toplim mlekom.

Mešani bezglutenski kukuruzni hleb

Potrebno: (za 2 vekne)
1 kg bezglutenskog brašna
30 dg kukuruznog brašna
15 g pekarskog suvog kvasca
so, topla voda

Priprema:
Prosejano bezglutensko brašno staviti u sud za mešenje i ostaviti na toplom mestu da se malo ugreje. U međuvremenu popariti kukuruzno brašno uz mešanje i ohladiti. Kvasac umešati u bezglutensko brašno, posoliti, umešati popareno kukuruzno brašno i mlaku vodu. Mesiti da se dobije glatko i čvrsto testo, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da se odmara. Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela. Od njih oblikovati vekne, staviti ih u pobrašnjanu tepsiju i ostaviti da stoje još 20 minuta da narastu. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 75 minuta na umerenoj temperaturi.

Kukuruzni hleb sa prosom

Potrebno:
25 dg kukuruznog brašna
25 dg mekog kuvanog prosa
25 dg bezglutenskog brašna
10 g instant pekarskog suvog kvasca
1 l prokuvane vode
2 kašike ulja i ulje za tepsiju
malo soli (samo po želji)

Priprema:
Kukuruzno i bezglutensko brašno staviti u sud za mešenje, promešati, preliti ključalom vodom i ostaviti 20 minuta da upije vodu. Dodati ulje, kuvano proso, instant kvasac i so. Sve gnječiti i mesiti da se dobije ujednačeno testo. Mešeno testo staviti u tepsiju podmazanu uljem i ostaviti da stoji oko dva sata na toplom mestu. Aluminijskom folijom prekriti površinu testa. Tepsiju staviti u zagrejanu pećnicu i peći 30 minuta na 180oC, zatim foliju skinuti i peći daljnih 20 minuta. Ovaj hleb se po pravilu ne soli, jer i bez soli ima veoma lep ukus.

Kukuruzni hleb sa heljdom

Potrebno:
60 dg kukuruznog belog brašna
20 dg heljdinog brašna
10 g instant pekarskog suvog kvasca
5 dg maslaca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
voda po potrebi

Priprema:
U sud za mešenje staviti kukuruzno i heljdino brašno, promešati, preliti ključalom vodom i ostaviti 20 minuta da upije vodu. Dodati kvasac, kuvanu, oceđenu i izgnječenu heljdu sa umešanim maslacem i mešavinu vode, soli i šećera. Mesiti da se dobije ujednačeno testo i staviti ga u zamašćenu tepsiju i ostaviti da stoji oko dva sata na toplom mestu. Aluminijskom folijom prekriti površinu testa. Tepsiju staviti u zagrejanu pećnicu i peći 30 minuta na 180oC, zatim foliju skinuti i peći daljnih 20 minuta. Ohladiti ga i seći po potrebi na kriške.

Kukuruzni hleb sa sirom

Potrebno: (za 8 komada)
3 šolje finog kukuruznog brašna
6 kašika feta sira
2 šolje mlake vode
1 kašičica soli
1 kašika masti

Priprema:
U posudu za mešenje staviti kukuruzno brašno i umešati vodom i solju da postane gusto kao lagani krem. Tepsiju premazati mašću. Testo podeliti na dva jednaka dela. Vlažnim rukama oblikovati tanku pogaču veličine i oblika tepsije. Posuti izmrvljenim feta sirom i pokriti drugom korom oblikovanom na isti način. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici 25-30 minuta na temperaturi 220oC. Testo treba da očvrsne, a korica da bude blago smeđe boje i hrskava.

Kukuruzni hleb sa sardinama

Potrebno:
1 kg kukuruznog brašna
50 dg sardina
1 tanji praziluk (samo belina)
1 veza mladog crnog luka
1 zelena ljuta paprika (šilja)
voda za mešenje
so, mleveni crni biber

Priprema:
Kukuruzno brašno sipati u sud za mešenje, u sredini brašna napraviti udubljenje, sipati vode koliko je potrebno da se umesi. Sardinama izvaditi kičmu i izgnječiti na veće komade. Oprani i osušeni praziluk i mladi crni luk sitno iseckati, posoliti, pobiberiti i izmešati. Sardine i mešavinu povrća umesiti sa testom. Umešeno testo podeliti na komade veličine pesnice, oblikovati okruglice i rastanjiti u okrugle pogače debljine 2-3 cm. Pogače poslagati na zamašćenu tepsiju i peći u prethodno zagrejanoj pećnici.

Kukuruzne okruglice

Potrebno:
50 dg kukuruznog brašna
10 g instant pekarskog suvog kvasca
2 dl mleka
4 kašike sira
1 kašičica šećera
so

Priprema:
Brašno staviti u sud za mešenje, umešati instant kvasac, preliti mlakim mlekom i mesiti da se dobije gusto testo. Dodati izgnječeni sir, posoliti i dobro izmesiti. Kašikom vaditi testo, oblikovati okruglice (loptice) i stavljati ih tkaninu kuju treba uvezati. Kuvati ih u posoljenoj klučaloj vodi oko 5 minuta, pazeći da se ne prekuvaju (jer će se stvrdnuti). Obično se poslužuju kao dodatak uz dimljeno meso sa umakom od mirođije.

Zemičke od kukuruznog brašna

Potrebno:
2 šolje belog kukuruznog brašna
1 šolja bezglutenskog brašna
2 kašike rastopljenog maslaca
2 jajeta
8 g instant pekarskog suvog kvasca
1 šolja mleka
malo soli
pola šolje ključale vode
ulje za premazivanje modlica

Priprema:
U mešavinu kukuruznog i bezglutenskog brašna dodati instant pekarski kvasac, posoliti, popariti ključalom vodom i dobro izmešati. Postepeno dodavati mleko, maslac, žumanca i čvrstu ulupanu penu belanca. Ovako pripremljeno testo staviti u 15 toplih podmazanih modlica i svako testo uzdužno zaseći. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici od 15–20 minuta na 220oC.

PREDJELA

Kokice

Potrebno:
2 dl zrna kukuruza kokičara
1 šoljica ulja
1 kašičica soli

Priprema:
U zagrejani sud staviti zrna kukuruza, preliti uljem i posoliti. Peći na jačoj temperaturi stalno mešajući. Kada su kokice pečene, istresti u sud i poslužiti.
Napomena: ako se kokice peku za slatka jela, tada ne treba soliti.

Palačinke od kukuruznog brašna

Potrebno:
6 kašika kukuruznog brašna
5 dl mleka
2 jajeta
2 kašike ulja
1 kašičica šećera
na vrh noža instant pekarskog suvog kvasca
so

Priprema:
U mleko umutiti navedene sastojke i peći kao svaku drugu palačinku. Na polovinu palačinke staviti nadev, preklopiti i servirati. Za nadev se može koristiti: pljeskavica, dinstano mleveno meso sa crnim lukom, razno dinstano povrće, rendani sir parmezan ili kačkavalj, mekani sir sa pavlakom i dr.

Tortilje od osnovnog kukuruznog testa

Potrebno: (za 12 komada)
90 dg osnovnog kukuruznog testa
malo soli
voda
ulje za prženje

Priprema:
Razmrviti osnovno testo, mesiti nekoliko minuta dodajući po malo vode i soli. Navlaženim rukama oblikovati testo u okruglice (manje lopte), staviti ih jedno po jednu na platnenu salvetu i pritiskati da se spljošte na debljinu 3­-4 mm, prečnika oko 12 cm. Pržiti ih u dosta zagrejanog ulja s obe strane, 1­2 minuta, okrećući ih pomoću dve viljuške ili šupljom ravnom kašikom. Pečene tortilje vaditi i stavljati na papirnu salvetu da se upije višak masnoće. Do upotrebe treba držati na toplom mestu. Tortilja je tanki spljošteni kukuruzni hleb (palačinka).
Presavijene tortilje napola, nadevaju se mahunarkama (kuvani crni pasulj sa seckanim crnim lukom) ili drugim dinstanim povrćem, pljeskavicom, raznim drugim prilozima ili namazima: ljuti umak, ajvar, pašteta, kajmak, jaja...

Nadevene tortilje od kukuruznog brašna

Potrebno:
10 dg kukuruznog brašna
1 kašika prosenog brašna
3 dl mleka
3 jajeta
1 kašika maslaca
1 kašičicu čili praha
prstohvat soli
ulje

Za nadev:
40 dg mlevene svinjetine od buta
20 dg rendanog kačkavalja
4 paradajza
4 zelene paprike
1 glavica crnog luka

Priprema:
Oljušteni crni luk sitno iseći i staklasto propržiti na ugrejanom ulju. Dodati mleveno meso i pržiti da meso pobeli, dodati kockice paradajza i paprike, začiniti čilijem (ili kajenskim biberom) i dinstati, da meso i povrće omekšaju. U međuvremenu jaja penasto umutiti sa omekšanim maslacem, kukuruznim i bezglutenskim brašnom i mlekom. Na malo ugrejanog ulja u tiganju peći sa obe strane deblje tortilje (lepinjice) promera 10 cm. Pečene tortilje debelo premazati nadevom i presaviti ih na polovinu. Na svaku tortilju poslagati po kolut paradajza i posuti rendanim sirom. Tortilje poslagati u plitku tepsiju i kratko zapeći na 200oC da se sir otopi.

Pogačice od kukuruznog testa

Potrebno:
60 dg osnovnog kukuruznog testa
malo soli i mlake vode
ulje za prženje

Priprema:
Kukuruzno testo razmrviti, malo posoliti i umesiti s malom količinom mlake vode da masa omekša (kao gustina za hleb). Testo podeliti na osam delova, oblikovati okruglice i spljoštiti u pogačice. Pržiti ih na malo zagrejanog ulja sa obe strane po minut, da se uhvati korica. Poslagati ih u vatrostalni sud (ili tepsiju) i peći u prethodno zagrejanoj pećnmici oko 20 minuta na temperaturi oko 180oC (da se potklobuče). Pečene su kada pri pritisku odzvanjaju šuplje. Ove pogačice se koriste umesto hleba.

Projica

Potrebno:
5 šoljica kuruznog brašna
30 dg punomasnog belog (ili sremskog) sira
2 šoljice bezglutenskog brašna
10 g instant suvog pekarskog kvasca
3 jajeta
4 šoljice mleka
3 šoljice ulja
2 ravne kašičice soli

Priprema:
Izgnječiti sir, dodati žumanca, mleko, ulje, kukuruzno i bezglutensko brašno, instant pekarski suvi kvasac, so i mikserom sve zajedno umutiti, a zatim dodati ulupana belanca u sneg. Pripremljenu masu sipati u sud za mafine. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na oko 20-25 minuta na 200oC. Projice su pečene kada se krajevi odvajaju od zidova lima. Izvađeni sud ostaviti da se projie malo ohlade, pa ih istresti iz suda. Poslužiti dok su tople.

Kukuruzna pica

Potrebno:
70 dg kukuruznog brašna
10 dg prosenog brašna
20 dg krompira
1 kesica instant pekarskog suvog kvasca
1 kašičica soli
4 kašike mlevene (kosane) masti

Priprema:
Oprani krompir skuvati, oljuštiti i izgnječiti (ili propasirati). Zamesiti testo od brašna, krompira, instant kvasca i oko 2 dl mlake vode. Testo treba da bude tvrdo kao za kukuruzni hleb. Staviti na toplo, pokriti tkaninom i ostaviti da nadođe. Testo podeliti na više delova, oblikovati kuglice i stanjiti na centimetar debljine. Staviti u tave i staviti istanjeno testo tako da rubovi budu zadignuti. Testo premazati ajvarom, poslagati tanke listiće kobasica Ili salame), seckane gljive, sitno seckano belo meso peradi posuto naribanim parmezanom. Peći u zagrejanoj pećnici oko 15 minuta i poslužiti toplo. Sastojci nadeva mogu biti različiti po izboru kao za pice.

Kukuruzne pogačice (kuruznice)

Potrebno:
25 dg kukuruznog grisa
15 dg rendanog tvrdog sira
2 dl mleka
5 dl vode
4 kašike ulja
so

Priprema:
U mleko umešati posoljenu vodu i staviti da proključa. Zakuvati kukuruzni griz stalno mešajući, pazeći da se ne stvore grudvice. Kuvani griz sipati na navlaženu drvenu dasku za mešenje i masu rastanjiti na debljinu 1,5 cm i ostaviti da se ohladi. Okruglim kalupom (ili čašom) vaditi pogačice i slagati jednu pokraj druge u podmazanu tepsiju. Posuti rendanim sirom i poprskati uljem. Peći u zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na umerenoj temparaturi. Poslužiti tople ili hladne, uz kiselo mleko.

Loznička proja

Potrebno:
1 kg brašna od kukuruza tvrdunca
10 dg mladog kajmaka
30 dg mladog sira
4 jajeta
1 dl kisele pavlake
1 dl kiseleog mleka
1 dl gazirane mineralne vode
1 kašika otopljenog maslaca
so po potrebi

Priprema:
Dobro umešati brašno, umućena jaja, kajmak, sir, pavlaku i kiselo mleko, dodati mineralnu vodu i ponovo umešati. Masu sipati u podmazanu tepsiju (sa maslacom). Peći u prethodno zagrejanoj pećnici 15 minuta na 250oC, a zatim oko 30 minuta na 200oC da površina porumeni. Tepsiju izvaditi, proju iseći na kvadrate i služiti toplo.

Prženice sa mladim kukuruzom

Potrebno:
10 dg bezglutenskog brašna
1 jaje
1,5 dl mleka
10 dg kuvanog kukuruza šećerca
10 dg punomasnog sira u kriškama
ulje za prženje
so, mleveni crni biber

Priprema:
Prosejati brašno sa malo soli i staviti u sud za mešenje. Dodati ulupano jaje i polagano zamesiti testo sipajući mleko (testo treba da bude meko). Umešati izgnječena zrna kukuruza šećerca, dodati sir isečen na male kockice i mleveni biber. Testo vaditi kašikom i pržiti u tiganju na ugrejanoj masnoći, prvo s jedne strane da testo dobije boju, a zatim okrenuti na drugu stranu. Vaditi prženice na papirnu salvetu da se ocedi masnoća. Poslužiti tople sa kajmakom.

Rezanci sa sirom

Potrebno:
40 dg širokih bezglutenskih rezanaca
15 dg ribanog sira parmezana
5 dg oraha
4 kašike maslinovog ulja
4 dl slatke pavlake
so

Priprema:
Orahe grubo iseckati (ili samleti). U ključalu osoljenu vodu sa kašikom ulja dodati pripremljene rezance i skuvati da omekšaju. Na zagrejano ulje u veći tiganj dodati seckane orahe, kratko ih propržiti i rupičastom kašikom izvaditi. Slatku pavlaku sipati u manji sud, staviti na ugrejanu plotnu, dodati sir, mešajući 1 minut, a zatim dodati na pržene orahe. Oceđene rezance preliti smesom pavlake i sira, promešati i odmah toplo servirati.

SALATE

Salata od kukuruza i zelene salate

Potrebno:
50 dg kuvanog kukuruza šećerca
1 glavica zelene salate
2 šargarepe
3 paradajza
4 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 kašike jabukovog (ili vinskog) sirćeta
so, mleveni crni biber

Priprema:
Očistiti, poskidati listove, oprati i ocediti zelenu salatu. Očišćenu i opranu šargarepu iseći na kolutove. Opranom paradajzu skinuti ljusku i iseći ga na kockice. Kuvani kukuruz u zrnu (ili iz konzerve) ocediti. Pripremiti preliv: u činijici pomešati sirće, so, mleveni biber, polako dodavati kap po kap ulja i umutiti.
U veću činiju staviti sve pripremljeno: zelenu salatu, šargarepu, paradajz, kukuruz šećerac, posuti sitno seckanim belim lukom, preliti mešavinom preliva i pažljivo promešati. Sužiti sa sveže pečenom posnom projom.

Salata od kukuruza i nori alge

Potrebno:
2 klipa kukuruza šećerca
2 šolje brokoli
2 šargarepe
5 dg nori alge isečene na kockice

Za preliv:
2 kašike hladno ceđenog ulja
1 kašika soka od limuna
1 kašika jabukovog (ili vinskog) sirćeta
so

Priprema:
Kuvati kukuruz u klipu 15-20 minuta, ohladiti, oljuštiti i skinuti zrnca sa klipa. Na pari obariti po 4 minuta šargarepu i cvetiće brokolija. Šargarepu iseći na trake dužine 3 cm. Sve sastojke (osim nori alge) pomešati zajedno u posudi za salatu. Pripremiti preliv i preliti mešavinu kukuruza i ukrasiti kockicama nori algom.

Salata od šećerca i narandže

Potebno:
50 dg kuvanog kukuruza šećerca u zrnu
1 narandža
1 limun
2 kašike maslinovog ulja
malo morske soli

Priprema:
Klipove kuvanog mladog kukuruza šećerca okruniti i pomešati sa kockicama oljuštene narandže. Masu preliti maslinovim uljem, limunovim sokom i posoliti po želji.

Salata od šećerca i šunke

Potrebno:
50 dg mladog kukuruza šećerca u zrnu
10 dg šunke
15 dg struganog kačkavalja
2 dl kisele pavlake
2 kašike domaće majoneze
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
so, mleveni biber

Priprema:
Skuvati u osoljenoj vodi klipove kukuruza šećerca. Ocediti ga, ohladiti i viljuškom okruniti. Pomešati zrna kukuruza sa pavlakom i majonezom, posuti sitno seckanom šunkom, ribanim kačkavaljem i dodati začine. Jelo se uvek servira ohlađeno.

Salata od šećerca i karfiola

Potrebno:
3 klipa mladog kukuruza šećerca
1 glavica svežeg karfiola
2 kašike suncokretovog ulja
2 kašike jabukovog (ili vinskog) sirćeta
2 kašike domaće majoneze (ili kisele pavlake)
so

Priprema:
Očišćenu i opranu glavicu karfiola obariti u slanoj vodi, pazeći da se ne raskuva. Posebno obariti klipove mladog kukuruza, ohladiti i okruniti. Ohlađeni karfiol iskidati na cvetove i pomešati za zrnima kukuruza. Začiniti uljem, jabukovim sirćetom i ukrasiti majonezom.

SUPE I ČORBE

Supa od kukuruznih pahuljica

Potrebno:
5 dg kukuruznih pahuljica
20 dg praziluka
1 dl sojinog (ili kravljeg) mleka
1 dl vode
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika sitno seckanog lista peršuna

Priprema:
Očišćeni i oprani praziluk sitno iseckati i kuvati u 1 l vode da omekša, dodati kukuruzne pahuljice, kuvati na smanjenoj temperaturi i na kraju dodati sojino mleko, umešati maslinovo ulje i posuti sitno seckanim listom peršuna.

Kukuruzna krem supa

Potrebno:
15 dg finog kukuruznog brašna
1,5 l proceđene pileće (ili juneće) supe
5 dl mleka
2 žumanca
1 dl kisele pavlake
1 kašika sitno seckanog lista peršuna (ili luka vlašca)
so

Priprema:
Kukuruzno brašno umešati sa malo hladne vode pomešane sa mlekom pa ga umutiti u ključalu supu i posoliti. Kuvati na smanjenoj temperaturi oko 20 minuta. U međuvremenu u pavlaku umešati žumanca i umutiti u kuvanu supu. Posuti sitno seckanim listom peršuna, kratko prokuvati i poslužiti.

Čorba od kukuruznog griza

Potrebno:
1 šoljica kukuruznog griza
1 l goveđe (ili pileće) supe
2 dl mleka
1 jaje
1 dl kisele pavlake
2 kašike suncokretovog ulja
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
so

Priprema:
Na ugrejanom ulju staklasto propržiti sitno seckani crni luk i dodati šargarepu isečenu na kolutove (ili kockice). Preliti ključalom supom, poklopiti i kuvati 10-15 minuta. Dodati mleko, promešati i postepeno dodavati kukuruzni griz stalno mešajući i sve zajedno kuvati na smanjenoj temperaturi. Na kraju dodati pavlaku umešanu sa umućenim jajetom, a zatim sitno seckani list peršuna i poslužiti.

Čorba od kukuruza šećerca

Potrebno:
30 dg kuvanog zrna šećerca
1 l pileće supe
2 dl jogurta
1 manja glavica crnog luka
1 kašičica bezglutenskog brašna
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
2 dg maslaca
1 kašičica meda
2 kašike ulja
so, mleveni crni biber

Priprema:
Kuvana zrna kukuruza prodinstati na ugrejanom maslacu, dosuti pileću supu, malo posoliti, pobiberiti i dodat polovinu sitno seckanog lista peršuna. U međuvremenu dok se čorba kuva, očišćšeni crni luk iseći na tanke kolutove. Svaki prsten luka odvojiti i uvaljati ga u bezglutensko brašno. Kukuruzno brašno izmešati sa jogurtom i umešati u čorbu i kuvati 5 minuta, dodati med, pobiberiti i posuti preostalim seckanim listom peršuna. Poklopiti, skloniti sa plotne i ostaviti da stoji 5 minuta. Na ugrejanom ulju ispržiti panirane kolutove luka da porumene i servirati ga uz čorbu.

KUVANA JELA

Kukuruzna varica sa kajmakom
(jelo za zimu)

Potrebno:
1 šolja zrna kukuruza
2 kašike kajmaka (ili maslaca)

Priprema:
Očišćena i probrana zrna kukuruza potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći. Vodu ocediti, oprati u dve vode, staviti u lonac, preliti vodom, skuvati da omekša i ocediti. Umešati kajmak (ili maslac). Preporučuje da se jede zimi jer daje toplotu telu. Dodatkom mleka može se jesti u svako doba godine.
Posebna napomena: zrna kukuruza treba dobro skuvati i jedući dobro sažvakati. Dobro sažvakana hrana podrazumeva da se svaki zalogaj sazvaće najmanje 40-50 puta.

Kukuruzna varica sa voćem
(jelo za leto)

Potrebno:
1 šolja zrna kukuruza
3 kašike očišćenih seckanih oraha (ili lešnika)

Priprema:
Priprema se na isti način kao i prethodna varica. U kuvanu i oceđenu varicu umešati seckane ili izgnječene orahe, promešati i jesti. Svaki zalogaj sažvakati najmanje 50 puta. Žvakanje zalogaja omogućava bolje mešanje pljuvačke, što koristi boljoj probavi.

Mlečnica

Potrebno:
50 dg kukuruznog brašna
50 dg mladog kravljeg sira
1 l kravljeg mleka
so

Priprema:
Mleko zagrejati do ključanja, posoliti i postepeno uz mešanje sipati i tankom mlazu kukuruzno brašno. Kuvati još oko deset minuta na smanjenoj temperaturi uz stalno mešanje. Skinuti sa plotne, umešati umućeno jaje i izgnječeni sir. Sipati toplo u duboke tanjire i služiti.

Varivo od kukuruza i safalade

Potrebno:
50 dg mladog kukuruza u zrnu
10 dg domaće safalade (ili viršli)
2 čena bela luka
1 glavica crvenog luka
2 kašike bezglutenskog brašna
2 dl kisele pavlake
so i biber po ukusu

Priprema:
Viršle iseći na sitne kockice i propržiti bez dodatka masnoće, izvaditi i u istoj posudi dinstati sitno sečeni crveni i beli luk, a na kraju dodati brašno. Uz stalno mešanje dolivati hladnu vodu, dodati mladi kukuruz, začiniti solju i biberom i kuvati da kukuruz omekša, dodati viršle i pavlaku.

Kukuruzna jajaruša

Potrebno:
25 dg kukuruznog brašna
7 dl mleka
4 jajeta
1 šoljica ulja (ili 2 kašike maslaca)
so

Priprema:
U hladnom mleku razmutiti kukuruzno brašno, posoliti i dodati umućena jaja. Izmešati i sipati na zagrejanu masnoću. Mešati na smanjenoj temperaturi da se masa zgusne. Sipati u činiju i sačekati da se prohladi. Poslužiti toplo sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Kačamak s mlekom

Potrebno:
25 dg prosejanog kukuruznog brašna
1 l vode
1 kašičica soli
1 kašika maslaca

Priprema:
U sud sa vodom dodati so i maslaca i staviti na štednjak da voda provri. Kukuruzno brašno postepeno zakuvati i mešati drvenom kašikom sve dok se kačamak ne počne odvajati od lonca. Sipatai kačamak u činiju i preliti ga vrućim mlekom ili kiselim mlekom.

Kačamak sa kajmakom

Potrebno:
60 dg kukuruznog brašna
30 dg kajmaka
1 l vode
so

Priprema:
Kajmak staviti u ključalu vodu i ostaviti da ključa nekoliko minuta (posoliti ako nije dovoljno slano). U ključalu vodu u sredinu lonca odjednom sipati brašno ne mešajući. Varjačom u sredinu probušiti brašno i ostaviti je u brašnu da nepomično stoji. Kuvati još oko 25 minuta. Skinuti posudu i brzim mešanjem brašna da se sva masa izjednači. Kačamak izručiti u činiju i poslužiti sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Kačamak sa sirom i kajmakom

Potrebno:
50 dg kukuruznog brašna
25 dg polumasnog sira u kriškama
15 dg kajmaka (ili ulja)
1 l vode (ili mleko)
so po ukusu

Priprema:
U lonac uliti vodu, osoliti je i zagrejati da proključa, zatim postepeno dodavati prethodno prosejano kukuruzno brašno uz stalno mešanje. Kada je kačamak skoro kuvan, smanjiti temperaturu ili izmaknuti lonac na kraj štednjaka i kuvati još oko 30 minuta uz povremeno mešanje. Sud za posluživanje prethodno premazati rastopljenim kajmakom, sipati kačamak u nekoliko slojeva, a svaki sloj preliti s malo kajmaka i posuti izgnječenim sirom.

Palenta sa sirom i jajima

Potrebno: (za 6 osoba)
50 dg kukuruznog brašna
25 dg sira
25 dg kajmaka
1,5 l vode
so

Priprema:
U sud uliti vodu i ostaviti da proključa, polagano sipati prosejano kukuruzno brašno, kuvati neprestano mešajući 15 minuta. Posoliti, promešati i smanjiti temperaturu da kajčamak još krčka oko 30 minuta. Mešati da masa bude glatka i čvrsta i da kačamak ne zagori. U činiju za služenje sipati tanak sloj palente debljine prsta, posuti sirom i kajmakom, tako ređati slojeve da se sva masa potroši. Poslednji red posuti sirom. Poslužiti toplo.

Kukuruzni žganci (pura)

Potrebno:
1 kg kukuruznog brašna
2 l vode
so

Za preliv:
5 dl kisele pavlake
10 dg droždine (ili mlevenih čvaraka)
3 kašike masti

ili

30 dg kajmaka
10 dg droždine (ili mlevenih čvaraka)

Priprema:
U ključalu, osoljenu vodu polagano sipati kukuruzno brašno, tako da u sredini ostane kupa. Kuvati oko 60 minuta ne mešajući da voda polagano ključa. Kroz sredinu brašna drškom varjače probušiti rupu, okrenuti masu i kuvati još 30 minuta. Skoro polovinu vode odliti, brašno promešati i kuvati još 30 minuta povremeno mešajući na smanjenoj temperaturi. U međuvremenu na ugrejanoj masti kratko propeći mlevene čvarke, dodati kiselu pavlaku i malo prokuvati da se preliv zgusne. Plosnatom varjačom vaditi žgance i sa umočenom kašikom u preliv seći testo tako da komadi padaju u tanjur. Preliti prelivom od čvaraka i poslužiti toplo.

PRŽENA I PEČENA JELA

Posna proja

Potrebno:
1 kg kukuruznog brašna
7 kašika ulja
so

Priprema:
Prosejano kukuruzno brašno zamesiti sa oko 4 dl hladne vode, 5 kašika ulja i posoliti, tako da testo bude tvrdo, a zatim oblikovati loptu. Tepsiju premazati uljem, staviti testo u tepsiju, rastanjiti ga na debljinu 4-5 cm po celoj površini tepsije. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 40 minuta na temperaturi 200oC da površina porumeni. Izvađenu proju prekriti krpom da se malo potpari. Ova proja se lomi i služi kao predjelo ili umesto hleba uz glavno jelo.

Proja umesto hleba

Potrebno:
4 šolje kukuruznog brašna (najbolje od belog kukuruza)
2 šolje mlake vode
1 kašika masti
na vrh noža soda bikarbone
so

Priprema:
U kukuruzno brašno pomešati malo sode bikarbone i soli, pa dobro izmešati. Ovu masu preliti mlakom vodom i zamesiti testo, ali da ne bude previše tvrdo. Testo sipati u podmazanu tepsiju i staviti u zagrejanu pećnicu. Što je proja tanja, to je ukusnija. Peći oko 30 minuta na temperaturi 200oC da površina porumeni, a zatim je iseći na kvadrate. Proju servirati vruću uz sarmu, podvarak, sir, kiselo mleko i sl.

Proja (uz kiseli kupus)

Potrebno:
50 dg kukuruznog brašna
3 kašike masti (ili maslaca)
1 jaje
so

Priprema:
Zamesiti testo hladnom vodom od kukuruznog brašna, jedne kašike masti, jajeta i soli. Testo treba da bude prilično žitko, nikako zbijeno. Tepsiju premazati sa jednom kašikom masti i usuti testo, pazeći da testo bude tanje i više korasto. Peći u zagrejanoj pećnici oko 30 minuta. Kada se testo zapeče, premazati je preostalom masti po površini. Umesto masti površina proje se može premazati i mlevenim čvarcima ili droždinom od topljenja masti. Proja za kiseli kupus treba da je što posnija.

Proja sa bezglutenskim brašnom

Potrebno:
30 dg kukuruznog brašna
20 dg bezglutenskog brašna
20 dg sira
3 jajeta
2 kašike masti
so po ukusu

Priprema:
U sudu za mešenje izmešati kukuruzno i bezglutensko brašno, dodati izgnječeni sir, rastopljenu mast, ulupana jaja i so po ukusu. Sve to zamesiti hladnom vodom. Testo treba da bude žitko, nikako gusto i zbijeno. Tepsiju premazati mašću, staviti masu i izravnati. Peći u zagrejanoj pećnici da proja dobije rumenu boju. Izvaditi je, površinu premazati mašću i još malo zapeći da se mast upije.

Proja sa sirom

Potrebno:
50 dg kukuruznog brašna
20 dg sira
3 jajeta
1 čaša kiselog mleka
5 g instant suvog pekarskog kvasca
malo soli

Priprema:
U sud za mešenje dodati prosejano brašno, usitnjeni sir, cela jajeta, kiselo mleko, instant kvasac i posoliti po želji. Dobro izmešati da se dobije ujednačena masa. Masu staviti u podmazanu tepsiju i peći u zagrejanoj pećnici na umerenoj temperaturi oko 40 minuta.

Proja sa čvarcima

Potrebno:
1 kg kukuruznog brašna
30 dg samlevenih čvaraka
30 dg sira
25 dg kajmaka
5 jaja
2 kašike margarina (ili maslaca)
2 l mlake vode (po potrebi)
5 g instant pekarskog suvog kvasca
so (po potrebi)

Priprema:
Sveže samleveno brašno staviti u sud za mešenje, u sredinu staviti izgnječeni sir, kajmak, samlevene čvarke, ulupana jaja, instant kvasac i so po potrebi. Zamesiti testo uz postepeno dodavanje mlake vode. Testo treba da bude toliko gusto da se od njega može oblikovati kompaktna masa. Sipati u podmazanu tepsiju, debljim nožem iseći testo na kocke, a šupljine preliti otopljenim margarinom. Peći u zagrejanoj pećnici oko 45 minuta na temperaturi 225oC, tako da površina dobije zlatnorumenu koricu. Izvaditi iz pećnice, pokriti papirnim ili platnenim salvetom i ostaviti da se malo prohladi. Poslužiti toplu uz kiselo mleko, jogurt ili slatko mleko.

Proja sa bundevom

Potrebno:
25 dg kukuruznog brašna
75 dg ribane bundeve
25 dg šećera
2 dl ulja
mleko

Priprema:
Umešati kukuruzno brašno, ribanu bundevu, šećer, ulje i malo mleka da se masa sjedini. Tepsiju podmazati sa malo maslaca i uliti pripremljenu masu. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na temperaturi 200oC da korica porumeni.

Srpska proja

Potrebno:
60 dg kukuruznog brašna
20 dg svinjske masti
5 jaja
2 šolje hladnog mleka
malo soli

Priprema:
Prosejano kukuruzno brašno usuti u sud za mešenje, posoliti po ukusu i dodati kajmak, ulupana jaja i mleko. Sve zajedno mešati deset minuta. Po potrebi dodati mleko da masa bude ređa. Tepsiju premazati mašću, usuti pripremljenu masu i odozgo poravnati. Peći u zagrejanoj pećnici na umerenoj temperaturi. Kada proja počne da rumeni, tepsiju izvaditi, iseći nožem na kvadratiće. Vratiti tepsiju u pećnicu i peći da lepo porumeni. Služi se uz podvarak, sarmu ili kiseli kupus.

Užička proja sa sirom i jajima

Potrebno:
50 dg kukuruznog brašna
30 dg kajmaka
30 dg masnog sira
50 dg samlevenih čvaraka
3 jajeta
3 kašike svinjske masti (ili margarina)
so

Priprema:
Prosejano brašno staviti u sud za mešenje, dodati jaja, masni izgnječeni sir, kajmak i samlevene čvarke. Posoliti po potrebi, preliti vrućom vodom i zamesiti testo da ne bude suviše tvrdo. Tepsiju premazati mašću, usuti testo, rastanjiti ga i nožem odmah iseći testo na kocke. Proju preliti rastopljenom mašću. Peći u zagrejanoj pećnici oko 40 minuta na temperaturi 200oC da površina proje porumeni.

Proja od kukuruznog grisa i kajmaka

Potrebno:
50 dg kukuruznog grisa (polente)
25 dg kajmaka
25 dg margarina
5 dg narendanog tvrdog sira
2 kašike maslaca (ili margarina)
7 jaja
1 l ključalog mleka
1 kesica instant pekarskog suvog kvasca
so

Priprema:
Kajmak i otopljeni margarin zajedno izmešati. Posebno umutiti jaja i sastaviti sa kajmakom i margarinom. U ključalo mleko polagano dodavati kukuruzni gris uz neprestano mešanje. Dodati umučeni kajmak, margarin i jaja i zajedno umutiti dodajaući instant kvasac i so. Tepsiju premazati margarinom (ili mašću), sipati žitku masu debljine do 3 cm. Projara će zbog nadeva da mnogo naraste. Peći oko 40 minuta na temperaturi 200oC da kožica lepo porumeni. Pri kraju posuti narendanim sirom parmezanom i kratko zapeći. Ispečenu projaru izvaditi, prohladiti i iseći na kvadrate. Poslužiti toplu.

Zapečena cicvara

Potrebno:
50 dg kukuruznog brašna
25 dg kajmaka
20 dg maslaca
2 dl pavlake
2 jaja
so

Priprema:
U širi i plići sud staviti kajmak i malo ga posoliti i promešati. Kada proključa umešati maslac i kukuruzno brašno. Mešati na smanjenoj temperaturi da se brašno skuva. Vaditi kašikom, poslagati u zamašćenu tepsiju, preliti sa umućenom pavlakom i jajima. Zapeći u zagrejanoj pećnici 10 minuta na temperaturi 200oC. Poslužiti toplo.

Razlevuša

Potrebno:
20 dg kukuruznog brašna
15 dg bezglutenskog brašna
20 dg kajmaka
20 dg sira
4 jajeta
3 dl mleka
1 šoljica ulja
5 g instant pekarskog suvog kvasca
so

Priprema:
U sud za mešnje staviti kukuruzno brašno i dobro ugrejanim mlekom ga preliti. Dobro izmešati i dodati ostale sastojke: izgnječeni sir, kajmak, ulje, umućena jaja, bezglutensko brašno, instant kvasac i so. Tepsiju premazati mašću, usuti pripremljeno testo i poravnati. Peći u zagrejanoj pećnici oko 30-40 minuta na temperaturi 220oC. Razlevuša je pečena kada površina lepo porumeni. Iseći na komade i poslužiti toplo.

Pogačice od kukuruznog griza

Potrebno:
25 dg kukuruznog griza
15 dg trvdog sira
2 dl mleka
5 dl posoljene vode
ulje

Priprema:
U mešavinu mleka i osoljene vode pred ključanje zakuvati kukuruzni griz stalno mešajući (da se ne stvore grudvice). Kuvanu masu izručiti na drvenu dasku navlaženu vodom i rastanjiti kašu na 1,5 cm debljine. Ostaviti da se ohladi, a zativ okruglim kalupom (ili drugi oblik) vaditi pogačice. Slagati ih u zamašćenu tepsiju, posuti struganim sirom i malo poprskati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180oC da porumene. Poslužiti tople ili hladne uz kiselo mleko.

Musaka od kukuruza, piletine i sira

Potrebno: (za 4-6 osoba)
1 kg zrna kukuruza šećerca
2 pileće grudi (bez kostiju i kožice)
30 dg punomasnog mladog sira u grudi
10 dg maslaca (ili margarina)
4 jajeta
2 paradajza isečena na kockice
2 manja praziluka

Za umak:
5 dg maslaca (ili margarina)
3 kašike bezglutenskog brašna
5 dl pileće supe (može i od kocke)
2 dl mleka
1 kašičica aleve paprike
1 kašika limunovog soka
so, mleveni crni biber

Priprema:
Na otopljeni maslac umešati brašno i pržiti da dobije bledožutu boju. Skinuti s plotne, preliti supom i mlekom, promešati i vratiti na plotnu. Kuvati na smanjejoj temperaturi, neprestano mešajući da se zgusne. Začiniti, umešati sok od limuna i posoliti. Očišćeni i oprani praziluk iseći na kolutove, a sir na tanke kriške. Tepsiju premazati maslacom, staviti polovinu kukuruza na dno posude, zatim ostale sastojke (meso i paradajz isečeno na kockice, posuti isečenim prazilukom i poslagati kriškama sira a zatim preliti ulupanim jajima. Završiti sa drugom polovinom kukuruza). Preliti umakom da sve ogrezne i odgore poslagati ostatak listića maslaca. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 45 minuta na 200oC.

Paprike punjene kukuruzom i mesom

Potrebno:
8 osrednjih paprika
20 dg belog pilećeg mesa
4 veća mlada klipa kukuruza šećerca
4 kašike rendanog parmezana
2 kašike maslaca
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
1 jaje
so, mleveni crni biber

Priprema:
Kuvani kukuruz okruniti i kratko propržiti na ugrejanom maslacu. Dodati sitno seckano belo pileće meso i seckani list peršuna i prodinstati, a zatim umešati ulupano jaje i rendani sir. Opranim i osušenim paprikama odseći dršku i poklopac i svaku nadenuti pripremljenim nadevom. Ređati ih u zemljani sud, zaliti sa malo tople vode i poklopiti. Zapeći u zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na temperaturi 200oC.

Šećerac pečen u klipu

Potrebno:
8 klipa mladog kukuruza sa komušinom

Priprema:
Klipovima kukuruza skinuti samo prvi sloj uprljanih listova i staviti u plitku tepsiju. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na 180oC. Tepsiju izvaditi iz pećnice, a sa klipova skinuti komušinu i svilu. Poslužiti začinjeno po želji.

Zeljanica od kukuruznog brašna

Potrebno:
50 dg kukuruznog brašna
30 dg rendanog kupusa
25 dg sira
3 jaja
2 šoljice mleka
2 šoljice ulja
1 kesica instant pekarskog suvog kvasca
so

Priprema:
Rendani kupus malo osoliti, izgnječiti i ostaviti da pusti sok, a zatim ocediti i kratko propržiti na malo ulja. Umutiti jaja, dodati izgnječeni sir, mleko, ulje, instant kvasac i propržen kupus. Sve sastojke zamesiti sa kukuruznim brašnom. Sipati u podmazanu tepsiju i peći u zagrejanoj pećnici oko 40 minuta na temperaturi 220oC da korica lepo porumeni. Izvaditi, iseći na komade i služiti toplo.

POSLASTICE

Kukuruzne palačinke

Potrebno:
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja bezglutenskog brašna
1 kašika domaćeg vanilin šećera
2 kašike šećera
2 jaja
2 dl kisele pavlake
2 dl mleka
4 kašike biljnog ulja
2 g instant pekarskog suvog kvasca
šećerni sirup za preliv
so

Za nadev:
10 dg maslaca
2 kašike meda
5 dg seckanih (ili mlevenih) oraha
cimet u prahu (po želji)

Priprema:
Umešati umućena jaja, pavlaku, mleko, ulje i vanilin šećer. Posebno pomešati kukuruzno brašno, bezglutensko brašno, šećer, instant pekarski suvi kvasac i so. Ovu mešavinu brašna postepeno mešajući dodati u prvu tekuću mešavinu.
Posebno umutiti maslac i med. Jedan deo ove mešavine koristiti za premazivanje tiganja, a preostali veći deo za nadev. Premazati tiganj, usuti pripremljenu kukuruznu smesu i pržiti na smanjenoj temperatiri da donja strana postane smeđa. Prevrnuti palačinku i peći još 2 minuta i tako redom da se sva smesa utroši. Odvojiti polovinu palačinki. Svaku palačnku prve polovine premazati ostatkom mešavine otopljenog maslaca i meda i posuti orasima i poklopiti palačinkom iz druge polovine. Gornju površinu preliti vrućim šećernim sirupom i po želji posuti sa malo cimeta.

Tanka obična zlevka sa orasima

Potrebno:
60 dg kukuruznog brašna
1 l kiselog mleka
4 dl kisele pavlake
4 jaja
10 dg masti
10 dg šećera
15 dg samlevenih oraha
1 kesica instant pekarskog suvog kvasca
so

Priprema:
Pomešati mleko, kukuruzno brašno, jaja, šećer, so, instant kvasac i izmešati u žitku masu. U veliku tepsiju premazanu uljem, uliti kukuruznu smesu (da testo bude što tanje). Odozgo preliti kiselom pavlakom i posuti zašećerenim orasima. Peći u zagrejanoj pećnici oko 20 minuta na temperaturi 200oC. Posle pečenja iseći na komade i poslužiti toplo.

Pita zeljanica sa sirom

Potrebno:
70 dg kukuruznog brašna
40 dg punomasnog sira
10 dg kajmaka
1 kg španaća
5 dl mleka
4 jaja
4 kašike ulja
so po ukusu

Priprema:
Prosejano brašno preliti vrućim mlekom, promešati i ostaviti da miruje 30 minuta. U kukuruzno testo dodati ulje, umućena žumanca, sneg od belanca i sve dobro izmešati. Pripremiti nadev: obareni španać sitno iseći, dodati mu izgnječen sir i kajmak, posoliti i sve dobro izmešati. Sud premazati uljem, staviti polovinu kukuruznog testa i na njega staviti nadev, a zatim drugu polovinu testa i premazati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na temperaturi 200oC. Služiti toplo.

Kukuruzna gibanica

Potrebno:
25 dg prosejanog kukuruznog brašna
2 dl ulja
25 dg kajmaka
7 jaja
1 l mleka
malo sode bikarbone
so po potrebi

Priprema:
Kajmak i ulje sastaviti i dobro izmešati. Zasebno umutiti jaja i spojiti s umešanim kajmakom. U posebni sud staviti mleko i postepeno uz neprestano mešanje dodavati kukuruzno brašno, a zatim dodati umešani kajmak sa jajima i sve dobro umutiti sa sodom bikarbonom. Tepsiju premazati uljem, usuti tekuće kukuruzno testo. Peći u zagrejanoj pećnici oko 40 minuta na temperaturi 220oC. Pečenu gibanicu izvaditi iz pećnice, prohladiti i iseći na kvadrate. Servirati toplu uz kiselo mleko.

Torta od kukuruznog brašna

Potrebno:
40 dg kukuruznog brašna
4 jaja
1 kašika mleka
1 kašičica maslaca
1 kašika šećera
1 kesica instant pekarskog suvog kvasca

Za nadev:
30 dg oraha
10 dg maslaca
4 kašike šećera
2 dl mleka

Za premaz:
20 dg domaćeg pekmeza

Za ukras:
10 dg suvog grožđa
5 dg kukuruzne kokice

Priprema:
Ulupati jaja sa šećerom, umešati omekšali maslac i mleko, a zatim brašno i instant kvasac. Od ove mase zasebno peći dva lista (kore). Ohlađene listove slepiti nadevom: u mleku otopiti šećer i zagrejati do ključanja, dodatii orase, a zatim umešati maslac. Sa spoljne strane kore premazati pekmezom i ukrasiti je naizmenično suvim grožđem i kukuruznim kokicama.

Puding od kukuruznog griza

Potrebno:
20 dg kukuruznog griza
1 l mleka
3 kašike kristal belog šećera
3 kašike suvog grožđa

Priprema:
U proključalo zaslađeno mleko polako dodavati kukuruzni griz uz stalno mešanje. Na kraju umešati suvo grožđe. Smesa treba da bude retka i kašasta. Kuvani puding sipati u činijice prethodno isprane vodom. Ohlađeni puding izručiti iz činijaca na tanjir, ukrasiti voćem iz domaćeg kompota i poslužiti.

ROŠTILJ

Pečeni kukuruz šećerac

Potrebno:
4 klipa očišćenog mladog kukuruza

Priprema:
Očišćene klipove mladog kukuruza šećerca peći oko 15 minuta na ugrejanom električnom roštilju sa
svih strana da zrna porumene.
Poslužiti tople.

Ražnjići s kukuruzom i ćuretinom

Potrebno:
3 klipa mladog kukuruza šećerca
2 srednje cukini (zelene) tikvice
2 crvene babure
50 dg ćurećih (ili pilećih) prsa
1 šolja ulja sa začinskim travama (majčina dušica, ruzmarin, origano)

Priprema:
U sudu srednje veličine u ključaloj vodi blanširati kukuruz isečen na kolutove veličine oko 2,5 cm, oko 2-3 minuta, procediti i isprati ga hladnom vodom. U veliku činiju staviti blanširani kukuruz, tikvice isečene na koluitove 1,5-2 cm, papriku isečenu na komade, ćureće (ili pileće) belo meso isečeno na kocke 2,5 cm, preliti uljem, pokriti i staviti u hladnjak oko 2 sata. Materijal izvaditi, i naizmenično ređati na ražanj, ostavljajući manji prostor između piletine i povrća. Peći na prethodno ugrejanom roštilju sa obe strane oko 20 minuta. Povremeno premazivati roštilj sa uljem od trava. Poslužiti odmah sa prilogom salate.

Pečeni kukuruz na američki način

Potrebno:
4 klipa neočišćenog mladog kukuruza
1 ljuta papričica
2 dg maslaca
aluminijumska folija
so, mleveni beli biber

Priprema:
Sa klipova odvojiti samo gornje listove. Staviti u sud, preliti vodom, osoliti i kuvati oko 20 minuta zajedno sa listovima. Izvaditi, odstraniti listove, malo posoliti i premazati maslacem. Svaki klip kukuruza umotati u aluminijumsku foliju i peći na ugrejanom roštilju oko 5 minuta okrećući na sve strane. Sitno seckanu papričicu pomešati sa preostalim maslacem i poslužiti uz kukuruz.

ZIMNICA

Salata od kukuruza šećerca

Potrebno:
2 kg okrunjenog kukuruza šećerca
1 kg crnog luka
50 dg crvene mesnate paprike
10 zrna najkvirca (pimenta)
3 kašičice korijandera
3 kašičice slačice
2 manja lista lorbera
1 dg vinskog sirćeta
1 kašika šećera
so po ukusu

Priprema:
Očišćeni i oprani crni luk iseći na kolutove. Opranoj paprici odstraniti dršku, semenke i semenu ložu i iseći na tanke režnjeve. Okrunjeni kukuruz kuvati 5 minuta u ključaloj vodi, izvaditi i ocediti. U pripremljene čiste i suve tegle poslagati povrće: red kukuruza, red luka, red crvene paprike i tako redom završavajući sa kukuruzom. Masu učvrstiti sa podloškom. Preliti vodom da povrće bude prekriveno. Vodu ocediti, staviti u sud, posoliti, zašećeriti i dodati sirće po ukusu. Tekućinu prokuvati 5 minuta, dodati povrće iz tegli i blanširati 5 minuta. Povrće izvaditi rešetkastom kašikom i poređati u čiste sterilizovane tegle. Preostalu marinadu ponovo prokuvati i preliti povrće da ogrezne. Tegle odmah hermetički zatvoriti ili povezati celofanom i ostaviti utrpano 24 sata.

Izvor: http://www.bezgluten.net

Tag: Bezgluten


Nema komentara:

Objavi komentar