srijeda, 10. veljače 2010.

FRANJO POKOS -- Bezglutenska ishrana

11. II 2010.


OTROVI U ISHRANI

Mladi ljudi se uglavnom hrane hranom zvanom „smeće“ (junk food): hamburgerima, prženim krompirićima, konzervama i industrijskim slatkišima, zalivajući obilno Koka Kolom i ostalim sličnim gaziranim (sintetičkim) bezalkoholnim napicima.
Veštačka hrana koja se zasniva naročito na šećeru, hemijskim bojama, aditivima i odgovarajućih hemijsko-sintetičkih napitaka je pogrešna ishrana modernog čovečanstva. Japanski naučnik Nisamara Šinija, posle višegodišnjih istraživanja, objavio je u bestseleru sadržaj pod nazivom „41 godina života“. To je prosečni vek života, koji garantuje potrošnja pomenute hrane. Samo 20% potrošača instant hrane ima šansu da preživi kritičnu granicu i poživi još desetak godina.
Napuštajući pravilnu ishranu, koja sadrži integralne žitarice, povrće, sveže voće, ribu i povremeno krto meso, posledica je, sve veći porast rane smrtnosti od kardio-vaskularnih i kanceroznih oboljenja, kao i porast obolelih od dijabetesa.


DODACI ŽIVOTNIM NAMIRNICAMA
(i mnogi dodaci životnim namirnicama, na razne načine utiču na zdravlje ljudi, koji ih koriste)

Bezopasni dodaci: E-100, E-101, E-132. E-140, E-151, E-160, E-161, E-162, E-170, E-174, E-175, E-200, E-201, E-202, E-203, E-236, E-237, E-239, E-260, E-261, E-263, E-270, E-280, E-281, E-282, E-290, E-300, E-301, E-303, E-305, E-306, E-307, E-308, E-309, E-322, E-325, E-326, E-327, E-331, E-332, E-333, E-334, E-335, E-336, E-337, E-382, E-400, E-401, E-402, E-403, E-404, E,405, E-406, E-408, E-410, E-411, E-413, E-414, E-420, E-421, E-422, E-440,
E-471, E-472, E-473, E-474, E-475, E-490.

Sumnjive materije: E-104, E-122, E-141, E-150, E-153, E-171, E-172, E-173, E-180, E-240, E-241, E-477.

Opasni dodaci: E-102, E-110, E-120, E-124, E-127.


ŠTETNI DODACI ZA ZDRAVLJE
Izazivači oboljenja želudačnog i crevnog trakta: E-220, E-221, E-222, E-223, E-224, E-225, E-320, E-321, E-322, E-338, E-339, E-340, E-341, E-407, E-450, E-461, E-462, E-463, E-465, E-466.
Izazivači bolesti jetre i bubrega: E-171, E-172, E-173, E-320, E-322.
Štetnost na kožu (alergeni): E-226, E-230, E-231, E-232, E-233, E-239, E-311, E-312, E-313.,
Poremećaj pritiska: E-250, E-251.
Uništavači vitamina B12: E-200.
Povisuje holesterol: E-320, E-321.
Nadražuje nerve: E-311, E-312, E-313.
Upala usne šupljine: E-330 (najopasniji je dodatak, izaziva rak)

Dodaci koji uzrokuju rak: E-121, E-123, E-125, E-126, E-130, E-131, E-142, E-152, E-210, E-211, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217, E-239, E-240, E-477.
Pažnja! E-123 je veoma opasan i zabranjen je u SAD-u.

OBRATITI POSEBNU PAŽNJU NA SLEDEĆE PROIZ-VODE!
E-110 i E-123: nalaze se u gumenim i čokoladnim bombonima (posebno marke Treets, Smarties, Haribo), pudingu sa šlagom u plastičnim posudicama, zamrznutoj ribi marke Iglo, pavlaki za kuvanje, kremu Freiche, topljenim sirevima, lazanjama i pudingu od vanilije.
E-102 i E-110: nalaze se u gotovim umacima svih vrsta.

Zabranjeni: E-103, E-105, E-111, E-121, E-125, E-126, E-130.

Izvor: Preuzeto i preuređeno iz "Zdrave ishrane"

1 komentar:

  1. HVALA VAM NA POSTU, INTERESUJE ME STA JE SA OSTALIM DODACIMA E1450 NPR...

    OdgovoriIzbriši