ACIDOGENE I ALKALOGENE NAMIRNICE
Pravilna ishrana zahteva da svi glavni obroci treba da sadrže povrće
(posebno krompir), voće i mlećne proizvode da bi organizam regulisao kiseline. Jogurt,
mleko, ribizle, južno voće, cvekla i sirće bogati su kiselinama, ali lako se pretvaraju u baze
(ako je organizam zasićen bazama). Dnevne vežbe omogućavaju bolje napajanje tkiva kiseonikom što omogućava izbacivanje kiselina koje su „preživele”, bazne namirnice.
Savremena medicina je ustanovila da određene namirnice u toku procesa razmene materija u organizmu, zavisno od vrste i načina ishrane, stvaraju kiseline (endogene kiseline) ili baze. Smatra se da je ispravan odnos konzumiranja namirnica 80:20 u korist bazičnih namirnica. Prema sastavu minerala, namirnice su svrstane koje povećavaju kiselost i na one koje povećavaju baznu rezervu u organizmu.
Grupa namirnica | Acidogene (kisele) namirnice | Alkalogene (bazne) |
---|---|---|
MESO | sve vrste mesa i mesnih prerađevina, ribe i morski plodovi (sem alkalogenih namirnica) | Piletina, mišićava mesa (svinjetina, teletina, jagnjetina) |
MESNE PRERAĐEVINE | sve vrste mesnih prerađevina od dozvoljenih namirnica | |
RIBA | sve vrste riba, morski plodovi (osim alkogenih) | bela riba |
JAJA | kokošija | |
MASNOĆA | svinjska mast, mast od peradi, suncokretovo, kukuruzno i maslinovo ulje, | nerafinisano ulje |
MLEKO | sve vrste kuvanog mleka | sveže mleko |
MLEĆNI PROIZVODI | maslac, margarin, kajmak, jogurt, mladi sir | kiselo mleko, sir |
ŽITARICE | kukuruz, proso, heljda i zabranjene glutenske namirnice | soja |
PRERAĐEVINE | kukuruzno, pirinčano i proseno brašno, beli hleb, testenina, jela od belog brašna | mlečno pecivo, skrob |
POVRĆE | mahunarke, šargarepa, celer, povrće bogato organskim kiselinama (paradajz, paprika i sl.) | Sve vrste povrća (osim acidogenih), npr. boranija, kupus, dinje i sl. |
VOĆE | orasi, bademi, lešnici, pištaći, šljive, borovnice, višnje, drenjine, voće bogato organskim kiselinama | sve vrste voća (osim acidogenih) npr. keste, bademi, smokva, urma, kruške, agrumsko voće i sokovi (limun, narandže i sl.) |
ZASLAĐIVAČI | rafinisani šećer, med, ciklamat | |
ZAČINI | ||
DODACI JELIMA | ||
NAPICI | alkoholna pića osvežavajuća pića, biljni čajevi, kafa, kakao, koka-kola | sokovi od dozvoljenog povrća i voća |
OSTALO | pogrešni postupci prilikom pripreme hrane (pečenja na masti i ulju, pohovanje, pregrejavanje jela, konzervisanje, više puta podgrejana jela, prekuvanje jela i sl.droga, nikotin | voda |
INDUSTRIJSKI PROIZVODI | čokolada, slatkiši, kompoti |
Izvor: http://www.bezgluten.net
Tag: Bezglutena
Nema komentara:
Objavi komentar